tvhleia.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αρχαία Ολυμπία: Η επιστροφή της κεφαλής του γρύπα από τη Νέα Υόρκη στην πατρίδα της

Κοινοποίηση

Επαναπατρισμός της Χάλκινης Κεφαλής Γρύπα στην Αρχαία Ολυμπία

Στις 21 Μαρτίου, η χάλκινη κεφαλή του γρύπα, ένα σημαντικό αρχαιοελληνικό εύρημα, επέστρεψε στη γενέτειρά της, την Αρχαία Ολυμπία, μετά από πολλές δεκαετίες απουσίας. Η κεφαλή, η οποία ανήκε στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, εντάσσεται πλέον στις μόνιμες συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου της περιοχής.

Η τελετή παράδοσης πραγματοποιήθηκε από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία τόνισε τη σημασία της ημέρας αυτής, αφενός για την Αρχαία Ολυμπία και αφετέρου για το Υπουργείο Πολιτισμού. «Μετά από δεκαετίες απουσίας, ο Γρύπας επιστρέφει στο φυσικό του χώρο» δήλωσε η υπουργός, αναδεικνύοντας τη σημασία του συγκεκριμένου γεγονότος για την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.

Η κεφαλή του γρύπα, η οποία χρονολογείται γύρω στα 650-625 π.Χ., αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα της αρχαίας ελληνικής μεταλλοτεχνίας και προοριζόταν για ένα χάλκινο τριποδικό λέβητα. Χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου, η κεφαλή επαναπατρίστηκε και επέστρεψε στο χώρο στον οποίο ανήκει.

Η κεφαλή του γρύπα είχε βρεθεί στην κοίτη του ποταμού Κλαδέου τον Δεκέμβριο του 1914 από τον επιμελητή του Μουσείου, Θεμιστοκλή Καραχάλιο, κατά τη διάρκεια ανασκαφών κοντά στο αρχαίο Γυμνάσιο της Ολυμπίας. Η αρχαιολογική ανακάλυψη αυτή είχε γίνει σε χώματα που είχαν παρασυρθεί από τον ποταμό, και η κεφαλή είχε παραδοθεί στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου και πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός της.

Η ταυτοποίηση της κεφαλής, σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, επιβεβαιώθηκε από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο αρχείο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η έρευνα αυτή κατέδειξε ότι η κεφαλή είναι αυτή που είχε εκτεθεί στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Πέρα από την επαναπατρίσ References for the articles can go here. του γρύπα, η διαδικασία επιστροφής πραγματοποιήθηκε αγγίζοντας θέματα ηθικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι κλοπές και οι παλινωδίες γύρω από την κεφαλή του γρύπα έχουν ιστορία. Ήδη από τη δεκαετία του 1930, είχε κλαπεί και παρέμεινε για χρόνια ακατάγραφο στο Μητροπολιτικό Μουσείο. Το 1940, οι αρχές διερεύνησαν την υπόθεση κλοπής, η οποία φαίνεται να είχε διαπραχθεί το 1936. Η καταγραφή της κεφαλής επιβεβαιώθηκε, επισημαίνοντας την πωλητή διαδικασία και τον κύκλο ζωής του αρχαίου αυτού αντικείμενου μέχρι την επιστροφή του στην Ελλάδα.

Η χάλκινη κεφαλή του γρύπα δεν είναι απλώς ένα αρχαίο αντικείμενο, αλλά μια ζωντανή αναφορά στην ιστορία, την τέχνη και τον πολιτισμό της αρχαίας Ελληνικής κοινωνίας. Η επιστροφή της σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την αναγνώριση και την αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, αποδεικνύοντας παράλληλα τη δέσμευση της Πολιτείας στην προστασία και ανάδειξη των αρχαίων θησαυρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ λανσάρει καπέλα «Trump 2028» εν μέσω αντιπαραθέσεων για την προεδρική του υποψηφιότητα

Εκρηκτική Επίθεση στην Hellenic Train: Ανάλυση του Βιντεοληπτικού Υλικού και των Συγκεντρωθέντων Στοιχείων από τις Αρχές

Εξάρθρωση Σατανικού Κυκλώματος Πλαστογραφίας και Διακίνησης Μεταναστών με Λεία Άνω των 3.000.000 Ευρώ